Blogger
Youtube
Twitter
Tweets by berauto
Google+
Pinterest

Aktuális

Eső után köpönyeg, avagy ha átvert az eladó, ne add fel. Segítünk!

Mióta az újautó kereskedések lassan bezárhatják a kapukat, a használt autók adás-vétele jobban virágzik, mint eddig bármikor. Mert kell, mert van rá pénz, vagy ha nincs, hát könnyen ad a bank, akár bármelyik. És elkezdjük a keresgélést, az oknyomozást, az álmodozást. És a kereskedő, legyen az cégként üzemelő, vagy magánszemély, tudja ezt jól. És nem lesz rest arra válaszolni, és azt mondani, amit hallani akarsz. 

Mert neked karcolásmentes autó kell. 

Van pénzed, nem sok, de akad. Meglátod a neten álmaid autóját, nem fiatal, de határeset. A képen csillog is, villog is, így nem vagy rest telefonálni. És kérdezel. Persze azt hallod majd, amit az esetek nagy többségében hallani akarsz. Azt, hogy sérülésmentes, és persze kifogástalan állapotban van, most gurult ki a szervíz kapuján, és kapsz hozzá cd lejátszót is. 

Mert ha az igazságot hallanád, tegyük fel, kalapálták már a karosszériát, netán cserés egy-két elem, az már kiverné a biztosítékot, és addig kutatsz majd autó után, míg azt nem hallod, amit hallani akarsz . Mert elvakult vagy, és lássuk be ostoba. Mert a közel 10 éves autók bizony túl vannak egy két utcai harcon, lesz rajta karcolás, horpadás, hiszen a a hsználati baleset benne van a nagykönyvben. Ha te ezt nem akarod tudni, hidd el, le fogják tagadni. És  akartad. 

Idős, de nem hajtották

Ez az egyik legnagyobb csapda, amibe önként és dalolva sétálunk bele. Mert nekünk iszonyatosan fontos, hogy az, amit mi megveszünk, ne legyen túlhajtva. Így bizony nem, nem veszünk meg 100 ezer kilómétert futott autót, mert nem vagyunk mi hülyék, helyette becsukjuk az agyunkat, és bár hátul motoszkál a tudat, hogy a tíz éves, vagy annál idősebb autó lehetetlen, hogy 80 ezer kilométert futott, mi bevesszük, és megvesszük. 

Mert megérdemeljük

Amire lesz kereslet, arra mindig van kínálat. És ha nekünk az kell, hogy hülyének nézzenek minket, megkapjuk. Ennek ellenére mégis van a kanna benzin, gyufa pároson kívül más megoldás, ha mégis sikerült belefutnunk a tutiba. Sokan nem tudják, hogy a használt autókra is egy-két év szavatosság jár, az évjárattól és a típustól függően, a kereskedőktől vásárolt új autókra pedig egy év jótállást, és két év szavatosságot kapunk. 

Szavatosság kontra jótállás

Új autó vásárlásakor a második év letelte után a vásárlónak kell bizonyítnia, hogy a kocsi, amit megvásárolt, rejtett hibával rendelkezik. Ez a szavatosság. A jótálláskor ezt nem kell bizonyítani, mert automatikusan jár a kedvező bánásmód és a hiba elhárítása. Abban az esetben, ha magánszemélytől vásároljuk az autót, az esetek nagy többségében ha valami balul üt ki, az első perctől kezdve a vevőnek kell bizonyítania, hogy a hiba megvolt, de elhallgatták előle. 

Egy év, vagy kettő? 

Számtalan esetről tudunk, amikor a kereskedő és a vevő megegyezik, és a kétéves szavatosságot egy évre csökkentik, ezáltal olcsóbban lehet hozzájutni a gépkocsihoz. És mint ahogyan a jó magyar szokás diktálja belemegyünk. Ebben az esetben sincs azonban nagy baj, hiszen, ha kiderül, hogy az autó, amit megvásároltunk rejtetten, de botrányosan gagyi, ugyanúgy jár az éves szavatosság. Ebbe természetesen nem tartozik bele az autó használatból eredő károsodása. Tehát csak a rejtett hibákkal tudunk számolni, és bizonyítani. Ha kell, a bíróságon. 

Ebben az esetben tudnunk, kell, hogy alaposan górcső alá veszik az autót, és itt jöhet is képbe a berauto.hu, hiszen sok esetben az élet autó nélkül nem kivitelezhető. A bíróság ugyanis műszaki szakértőt rendel ki a gépkocsink átvizsgálására, hogy bebizonyosodjon, a perelt meghibásodás valóban a vásárlás előtt is létezett, és nem csupán a túlhajtás eredménye.

Kereskedői szerződés

Sokan nem tudják, de a kereskedői szerződés a vásárló hatalmas nagy adu ásza. Ugyanis ha kereskedőtől vásárolunk akár új, akár használt gépkocsit, hat hónapon belüli meghibásodás esetén a törvény feltételezi, hogy az autó már a vásárlás előtt is hibás volt. A kereskedői szerződés a vásárlás pillanatától él, és külön szerződés nem szükséges hozzá. 

Hogy mit kell tennünk, hogy, és mikor, ezt következő cikkünkben részletezzük. Amennyiben úgy gondolod, fontos, hogy mások is értesüljenek arról, mit tegyenek a károsultak esetében, kérünk oszd meg a cikket, hogy minnél több emberhez eljuthasson. (Theodorovits Andrea)


Berauto.hu - autóbérlés vélemények, visszajelzések