Blogger
Youtube
Twitter
Tweets by berauto
Google+
Pinterest

Aktuális

Vásárolj gumit profi módon

A DOT- számok a gumiabroncs gyártási évét jelenti a hét megjelölésével együtt, mely minden  esetben az abroncs oldalán található.  Értelmezésük pedig a következő: a négyjegyűek esetében az első két szám a gyártás hetét, míg az utolsó kettő a gyártás évét jelenti. Tehát ebben az esetben, ha a szám 1515, akkor a gumiabroncs 2015 15. hetében készült. A 2000 előtt gyártott gumiabroncsok DOT - száma három számjegyből állt, míg a 2000 után gyártott abroncsok már négy számjegyűek. A háromjegyű számokkal érdemben felesleges foglalkozni, hiszen 2000 előtt gyártott gumiabroncsok már sem a kereskedelmi forgalomban, sem az utakon már nem fellelhetőek.

 

 DOT - szám káosz

 

Számtalan kereskedő érezte a bűvös szám ismeretében a korábban gyártott gumiabroncsok hátrányos megkülönböztetését, ezért a Magyar Gumiabroncs Szövetség közleményt adott ki a szavatosságuk tekintetében, megnyugtatva ezzel a DOT - szám ismerőit annak tekintetében, hogy a korábban gyártott abroncsok is tökéletes minőségűek.

 

A gumiabroncsok gyártásának folyamatánál az abroncs, idő előtti romlásának megakadályozása érdekében adalékanyagok kerülnek. Így sem az öregedéstől, vagy a futóteljesítmény csökkenésétől nem kell tartanunk, valamint az aszfalton is ugyanúgy tapad, mintha most gurult volna ki a gyárból.  A HTA ( Magyar Gumiabroncs Szövetség)  véleménye és közleménye szerint sem romolhat az 5 éve gyártott gumiabroncsok teljesítménye, ha azok tárolása optimális keretek között zajlott, ezért nyugodtan felszerelhető, és 5 évig használható. Közleményükben tehát megerősítették a kereskedőket, hogy a gumiabroncsok mindegyike a gyártástól számított 10 évig használható, természetesen az út viszonyainak nem betartására, és az ebből fakadó egyéb meghibásodásokra ez a kijelentés nem vonatkozik. A fent említett gyártási eljárásnak köszönhetően a gyártás után az abroncsok teljesítménye az újnak megfelelő, és természetesen szakszerű felhelyezést követően 5 évig probléma mentesen használható.

A garancia a vásárlás pillanatától kezdve él

Tekintettel arra, hogy a garancia a vásárlás napjától érvényes, nem a gumiabroncs gyártási idejétől, így legális, hivatalos vásárlás esetén semmiféle hátrány nem érheti a vásárlót. Ha több évvel korábban gyártott, korábban nem használt abroncsot találunk jó áron, nyugodtan, félelem nélkül megvásárolhatjuk, mert nem köthetünk rossz üzletet. Csupán az ára lesz alacsonyabb, a minőség az abroncs típusától teljesen elvártat fogja nyújtani. Ennek fényében is érdemesebb a legális helyen történő vásárlás felé tekernünk a kormányt.

 

Az általános gyakorlata szerint azonban az 5 évnél idősebb gumiabroncsokat nem szokták értékesíteni.  Ritka esetben fordul elő, hogy két évvel a gyártás utáni számmal ellátott abroncsot találunk a kereskedőnél, hiszen törekednek az új, vagy az elmúlt évben gyártott gumiabroncsok eladására.  Érdemes ezeket felkutatni, hiszen, mint említettük semmi bajuk nincs, ellenben olcsóbban megvásárolhatóak, tehát ennek ismeretében mindenképp csak jól járhatunk.

 

Jelenleg nem létezik olyan jogszabály, ami szabályozná, hogy mikor kell a gumiabroncsokat véglegesen lecserélni, de a  HTA szakemberei szerint 10 évvel idősebb, még nem használt abroncsot semmilyen körülmények között ne vásároljunk, és ne használjunk, bár erre nézve tiltó jogszabály nem létezik. Ellenben ezek a szakszerű tárolás ellenére sem nyújtanak kellő biztonságot.

A DOT-szám ismerete irányt mutat a vásárlás kezdetekor, de számtalan egyéb dologra sem árt odafigyelnünk korábbi abroncsaink leváltásakor.


Berauto.hu - autóbérlés vélemények, visszajelzések